Arabische Lente!

Arabische revolutie, of de Arabische lente of de revoluties van de Arabische lente in de media, is een enorme vreedzame protestbeweging in alle Arabische landen, gelanceerd in de periode tussen eind 2010 en begin 2011. Het is beïnvloed door de revolutie van Tunesië, die uitbrak als gevolg van de zelf-verbranding van Mohamed Bouazizi.

Als gevolg daarvan slaagden de Tunisiers erin de voormalige president Zine El Abidine Ben Ali te verdrijven.
De voornaamste redenen van de opstand waren de wijd verspreide corruptie, economische stagnatie en slechte levensomstandigheden, nog afgezien van het verbod op politieke activiteiten, behalve die van de enige politieke partij van de president. Beperkingen vanwege de zogenaamde staatsveiligheid werden klakkeloos toegepast.

Over het gebrek aan integriteit van de verkiezingen en de openlijke vervalsing daarvan in de meeste Arabische landen, kunnen boekdelen worden geschreven. Toch wordt deze beweging nog steeds voortgezet; de revoluties zijn succesvol en hebben tot nu toe tot het omverwerpen van vier regeringen geleid. Na de Tunesische revolutie slaagde de Egyptische revolutie van 25 januari tot het ten val brengen van president Hosni Mubarak, daarna de Libische 17e februari revolutie, met als gevolg het doden van de Libische leider Muammar Gaddafi en het omverwerpen van zijn regime. Dan de Jemenitische revolutie die de voormalige Jemenitische president Ali Abdallah Saleh dwong om af te treden. De protestbewegingen hebben alle delen van de Arabische wereld bereikt; de grootste daarvan is de protestbeweging in Syrië die nog steeds voortduurt.

Door de opkomst van deze revoluties werd de populaire leus in alle Arabische landen: “Het volk wil het regime omverwerpen.”

Back to top button
Close