De Libische lente

De revolutie van 17 februari is een Libische volksrevolutie opgelaaid op donderdag 17 februari 2011 (Dag van Toorn) in de vorm van een volksopstand onder het grootste deel van de Libische steden.

De revolutie werd voorafgegaan door protesten op 14 januari in stad “Al Baidae”. De protesten waren gericht tegen de levensomstandigheden, de demonstranten gingen slaags met de politie en vielen overheidsgebouwen aan.

Deze revolutie was beïnvloed door de golf van gewelddadige protesten die uitbraken in de Arabische wereld in het begin van 2011 en in het bijzonder de Tunesische revolutie en de Egyptische revolutie van 25 januari, die de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali en de Egyptische president Hosni Mubarak hebben verjaagd.

Deze revolutie was geleid door jonge Libiërs die politieke, economische en sociale hervormingen eisten. De revolutie begon aanvankelijk als vreedzame demonstraties en protesten, maar met de ontwikkeling van de gebeurtenissen en de militaire bataljons van Muammar Kadhafi die gebruik maakten van zware wapens en luchtbombardementen om ongewapende demonstranten te onderdrukken, veranderde de vreedzame marsen in een gewapende revolutie welke maar een doel had, het omverwerpen van Muammar al- Kadhafi, die besloot door te vechten tot de laatste minuut.

Op 21 Augustus 2011 begon de gewapende Libische oppositie te stromen richting de hoofdstad Tripoli vanaf de westelijke wijken van de stad zonder tegenstand van de troepen van Kadhafi die hun wapens – volgens verschillende persbureaus – achterlieten. Zij arresteerden Saif al-Islam en Mohammed, de zonen van de Libische leider Kadhafi, maar Saif al-Islam Kadhafi verscheen in video-opnames uitgezonden door internationale televisiezenders en sprak tegen een groep journalisten, waaronder een verslaggever van Reuters en de BBC en bevestigd dat hij vrij is en dat de hoofdstad Tripoli nog intact was en dat zijn vader goed ook. Seif al-Islam bespotte het aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Internationale Hof van Justitie tegen hem.

De persbureaus hebben ook het bericht verspreid over het ontsnappen van Mohammed, zoon van de Libische leider, uit zijn huis dat werd omringd werd door een groep van de gewapende Libische oppositie. Massademonstraties gingen de straten van de stad op om te juichen dat het Internationaal Strafhof arrestatiebevelen uitgevaardigde voor Moammar Kadhafi en zijn zoon Saif al-Islam en het hoofd van de inlichtingendienst Abdullah al-Sanusi.

De oppositie nam de radio en de staatstelevisie gebouw en arresteerde de controversiële omroepster Hala Misrati die door de Libische oppositie als de omroepster van Kadhafi genoemd werd vanwege haar blinde loyaliteit aan de kolonel. De televisie uitzending was gestaakt, terwijl voormalig afgevaardigde van Libië bij de Verenigde Naties Abdel-Rahman Shalgam was geciteerd: ” Tripoli viel binnen een plan. ”

De rebellen domineerden de Libische hoofdstad, met inbegrip van het Bab El-Azizia complex die zwaar beveiligd was maar toch meerdere malen werd beschoten vanuit NAVO vliegtuigen.
Op donderdag 20 oktober 2011 werd Muammar Kadhafi gearresteerd in Sirte, zijn laatste bastion waar hij stierf, zijn lichaam werd begraven in een onbekend plaats. Er waren tegenstrijdige berichten over zijn dood, de Libische Nationale Overgangsraad meldde dat kolonel Muammar Kadhafi is gedood na aanvallen door NAVO-vliegtuigen, gevolgd door een aanval van troepen op de stad Sirte, zijn geboortestad. Er zijn ook meldingen dat de dood van Kadhafi geschied na zijn arrestatie omdat Kadhafi in video-opnames verscheen, in een opname was hij nog levend en in handen van de rebellen, en in een ander deel dood, dat leidde tot scherpe veroordeling van mensenrechtenorganisaties.

Wat Mutasim Kadhafi, de zoon van kolonel Muammar Kadhafi betreft, hij is overleden op dezelfde dag waarin zijn vader stierf, volgens gepubliceerde rapporten van persbureaus zou Mutasim Kadhafi na zijn arrestatie gedood zijn, een video-opname toonde hem een sigaret aan het roken en dan verscheen nog een andere deel waarin hij dood te zien was.

Ongeveer een maand na de dood van kolonel Kadhafi, werd Saif al-Islam Kadhafi gearresteerd, hij is de tweede oudste zoon van de kolonel waar een arrestatiebevel door het Internationaal Strafhof uitgevaardigd was. Hij werd vervolgens met een vliegtuig naar de Libische hoofdstad overgebracht.

De nieuwe autoriteiten in Libië hebben aangekondigd dat zij van plan zijn een proces te starten binnen de Libische grondgebied in overleg en overeenstemming met Luis Moreno Ocampo, Aanklager van het Internationaal Strafhof, die een bezoek aan Tripoli bracht om de zaak van Saif al-Islam Kadhafi en het doden van Kadhafi en een aantal van zijn zonen en de ontsnapping van anderen, met inbegrip van zijn vrouw en dochter naar het buitenland in overweging te nemen.

Zo is de heerschappij van de familie Muammar Gaddafi, die meer dan 40 jaar duurde ten einde gekomen.

Back to top button
Close